RBI Poleca:


Strona główna forum
RBI
Forum Rodzimowierców Polskich
FAQ FAQ    Szukaj Szukaj    Użytkownicy Użytkownicy    Grupy Grupy    Zarejestruj Zarejestruj 
  Profil Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj Zaloguj 


Nowe posty
Zobacz swoje posty
Wątki bez odpowiedzi
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wino z żyta
PostNapisane: 12 maja 2010, o 10:38 
Offline
Wróż
Wróż
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 lut 2008, o 16:34
Posty: 1853
Jestem pierwszy :) więc na poczatek polecę coś co właśnie dojrzewa na najbliższą Kupałę ;)

Składniki i sposób przygotowania
wg Domowy wyrób win... - Mgr inż. Jan Cieślak, Warszawa 1967
Żyto jest tanim, bardzo popularnym oraz powszechnie stosowanym surowcem do wyrobu wina w domu. Wino żytnie uzyskuje się łatwo i szybko, a do jego sporządzenia niepotrzebne są żadne pomocnicze urządzenia niezbędne do wyrobu win owocowych. Są one stosunkowo znacznie tańsze od owocowych a w smaku zupełnie dobre. Szczególnie dotyczy to win stołowych półwytrawnych i półsłodkich.
Jakość win żytnich można znacznie poprawić przez dodatek niewielkiej ilości rodzynków, które wpływają bardzo korzystnie na aromat i smak wina.
Poniżej podane są przepisy na wina żytnie: jeden - na wino tylko z żyta (zobacz przepis 1) oraz drugi (zobacz przepis 2) na wino z żyta i rodzynków. Moc, wina podana jest przykładowo; można ją ustawić dowolnie, zmieniając odpowiednio dodawaną ilość cukru, którą ustala się z tabelą (zobacz opis kategorii).

Odważoną ilość czystego żyta, bez chwastów i zanieczyszczeń, płucze się szybko ale dokładnie zimną wodą, uprzednio przegotowaną i ostudzoną. Żyto odcedza się na sicie, wsypuje do balonu fermentacyjnego o pojemności ok. 15 l (nie mniej, gdyż żyto fermentuje burzliwie!) i wyjaławia, tj. niszczy niepożądane drobnoustroje znajdujące się na powierzchni ziarn przez zalanie 2 l przegotowanej i nieco ostudzonej wody, w której rozpuszcza się odpowiednią ilość kwasu cytrynowego (60 lub 80 g). Po kilku godzinach dolewa się 5 l roztworu cukrowego, w którym uprzednio zostało rozpuszczone 2/3 przepisowej ilości cukru, a więc 1,5 lub 1,75 kg, dobrze miesza i dodaje pożywki (3 g fosforanu amonowego) oraz silnie fermentującej matki drożdżowej, najlepiej wyhodowanej z rasy nr 13 - Tokay lub nr 5 - Bingen. Następnie balon zamyka się korkiem z rurką fermentacyjną i wstawia go do ciepłego miejsca o temperaturze 20-25°C. Nastaw w balonie powinien mieć temperaturę 20-22°C. Można ją odpowiednio wyregulować przez dodanie bardziej lub mniej ciepłego roztworu cukrowego.
Po kilku (4-5) dniach burzliwej fermentacji dodaje się resztę roztworu cukrowego, tj. ok. 2-3 l do uzupełnienia nastawu do objętości 10 l. Roztwór cukrowy powinien zawierać nie dodaną uprzednio 1/3 część cukru oraz trochę pożywki (1 g fosforanu amonowego)*. Po 3-4 tygodniach trwania burzliwej fermentacji okres fermentacji jest zwykle zakończony. Wówczas młode wino należy zlać do zasiarkowanego mniejszego gąsiorka tak, aby był on prawie (ale nie zupełnie) pełny. Wino dofermentowuje w nim, po czym należy obciągnąć je po raz drugi do mocniej już zasiarkowanego naczynia, które nalewa się do pełna (pod korek) i w którym wino dojrzewa.
Przy sporządzaniu wina żytnio-rodzynkowego (zobacz przepis 2) przy dodawaniu roztworu cukrowego część wody (np. 1 l) należy przeznaczyć do namoczenia rodzynków, które po napęcznieniu wlewa się wraz z wodą oraz roztworem cukrowym do balonu fermentacyjnego.
Wino żytnie łatwo się klaruje i szybko dojrzewa, tak że sporządzone wino stołowe można już po roku (a nawet wcześniej) doprawić i przeznaczyć do spożycia.

Przepis 1
Składniki i sposób przygotowania
Skład nastawu na 10 l:
1. Żyto: 2,5kg
2. Roztwór cukrowy o zawartości cukru 2,25 kg: 10 l
3. Kwas cytrynowy: 60 g

Przepis 2
Składniki i sposób przygotowania
Skład nastawu na 10 l:

1. Żyto: 2 kg
2. Rodzynki: 0,25 kg
3. Roztwór cukrowy o zawartości 2,75 kg cukru: 10 l
4. Kwas cytrynowy: 80 g

*Zależnie od wersji przepisu żyta 2,5 lub 2kg+0,25 rodzynek. Za pierwszym razem dodajesz ok 3,25l wody + 1,75kg cukru (tak by w sumie wyszło 5l roztworu cukrowego) a następnie dopełniasz ok 3l roztworu cukrowego (czyli 0,5kg cukru i ok 2,5l wody)... Jeśli ktoś preferuje wina mocniejsze i słodsze proponuje dodać przy dopełnianiu trochę więcej cukru np. +1 kg.

_________________
http://www.R-K-P.prv.pl
_________________
Jestem dysortografikiem i nie zamierzam za to przepraszać...
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa....


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 maja 2010, o 13:31 
Offline
Mędrzec
Mędrzec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2005, o 01:52
Posty: 9284
Lokalizacja: de la Varşovia
[quote="Maslana"][
wg Domowy wyrób win... - Mgr inż. Jan Cieślak, Warszawa 1967

To jest w rzeczy samej bardzo dobra książka. "Gieysztor" winiarstwa domowego :wink:

_________________
Transilvania, esți frumoasă draguță!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 sty 2011, o 21:12 
Offline
Guślarz
Guślarz

Dołączył(a): 1 lut 2007, o 22:05
Posty: 725
Lokalizacja: Okolice Krakowa
W tym roku nie było za bardzo owoców,wobec czego robiłem wino z suszonych śliw i właśnie z żyta,postępowałem podobnie jak w przepisie,dodałem jeszcze litr miodu.Jak dla mnie jedno z lepszych win
Teraz nastawiam wino z suszonych kwiatów czarnego bzu


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 sty 2011, o 22:23 
Offline
Wróż
Wróż
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 gru 2005, o 10:19
Posty: 1630
Lokalizacja: Fordon
Miał już któryś z was gotowy wyrób w ustach? Bo zastanawiam się co zrobić z baniakami jak na wiosnę zleję miodek. ;)

Domosław, możesz podać mi przepis na to wino z suszonych kwiatów czarnego bzu? Brzmi apetycznie.

_________________
Jesteśmy otoczeni?! HURA!! Możemy atakować we wszstkich kierunkach!! :D
Czytaj Lovecrafta, będziesz fhtagn!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 sty 2011, o 22:45 
Offline
Guślarz
Guślarz

Dołączył(a): 1 lut 2007, o 22:05
Posty: 725
Lokalizacja: Okolice Krakowa
Wiesław napisał(a):
Miał już któryś z was gotowy wyrób w ustach? Bo zastanawiam się co zrobić z baniakami jak na wiosnę zleję miodek. ;)
.

Pijąc go na pewno nie zgadłbyś że jest to wino z żyta.Godne polecenia
Nawet jak wyjdzie nie pijalne to możesz przedestylować
Z 10 l zostało mi 1,5 litra.Wydaje mi się że w przepisie jest trochę za duża dawka kwasku cytrynowego,dlatego dolałem miodu


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 31 sty 2011, o 08:43 
Offline
Wróż
Wróż
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 lut 2008, o 16:34
Posty: 1853
Ja dałem więcej rodzynek niż w przepisie i ludzie chwalą...

_________________
http://www.R-K-P.prv.pl
_________________
Jestem dysortografikiem i nie zamierzam za to przepraszać...
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa....


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 cze 2016, o 20:57 
Offline
Wróż
Wróż
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 wrz 2008, o 00:39
Posty: 1051
Lokalizacja: Z okolic góry Ślęży
Już pięć tys. lat temu używano wina podczas rytualnych ceremonii. Działo się to w kolebce uprawy winorośli, w Gruzji – informuje serwis ScienceDaily.

Badania prowadzili archeolodzy z Muzeum Gruzińskiego w Tbilisi (Gruzja) oraz z Uniwersytetu Ca' Foscari w Wenecji (Włochy) na stanowisku archeologicznym Aradetis Orgora, położonym 100 km na zacód od Tbilisi.

Archeolodzy odkryli gliniane naczynie w kształcie zwierząt, używane podczas ceremonii religijnych. W środku znaleziono śladowe ilości pyłku winorośli.

Naczynie ma kształt zwierzęcego tułowia z trzema niewielkimi stopami. Na grzbiecie znajduje się otwór do nalewania wina. Głowa uległa zniszczeniu. Wraz z innym glinianym naczyniem znajdowało się ono na prostokątnej posadzce o zaokrąglonych rogach. Prawdopodobnie jest to podłoga świątyni.

Datowanie metodą radiowęglową pozwala stwierdzić, że naczynia pochodzą z lat 3000-2900 p.n.e. Jak podkreślają archeolodzy, zoomorficzne naczynia są wyjątkiem w tym regionie.

Z analiz wynika, że w naczyniu znajdują się ziarenka pyłku winorośli (Vitis vinifera), co oznacza, iż wino odgrywało ważną rolę z społeczności Kura-Araxes, która zamieszkiwała te tereny.

Jak wyjaśnia kierowniczka badań, Elena Rova z Uniwersytetu Ca' Foscari, kontekst archeologiczny znaleziska sugeruje, że wino było wylewane z naczyń na podłogę jako ofiara płynna (libacja) dla bogów oraz spożywane przez uczestników ceremonii.

Z badań archeologicznych wynika, że winna latorośl uprawiana była w Gruzji od czasów neolitycznych. Sprzyjają temu warunki klimatyczne, wynikające m.in. z osłonięcia kraju od północy przez Kaukaz.

http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/ ... monii.html

_________________
https://myspace.com/sztylet


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL